Ücretsiz İzne Çıkarıldım Ne Yapmalıyım? Nasıl Başvuru Yapabilirim? Ne Kadar Ücret Alacağım? Haklarım Nelerdir?

0
Advertisement

Tüm dünyada görülen ve ülkemiz genelinde de görülen korona virüs nedeniyle, bir çok iş yeri geçici olarak kapatıldı veya çalışan sayısını azaltarak, işlerine devam etmeye başladı.

Bu nedenle bir çok işçi, işvereni tarafından ücretsiz olarak izne ayrıldı. Bu durumun ülkemizde hızlı bir şekilde artması nedeniyle bir çok işçi geçim kaynağı bulamadığından, yoksullaşmaya başladı. Bunun önüne geçmek adına alınan önlemler kapsamında hazırlanan torba kanun ile işverenler 3 ay süre zarfında işçisini işten çıkaramayacak. 15 Mart tarihinden itibaren işten çıkmış olan kişilere de İşsizlik Fonu’ndan günlük olarak 39,24 TL ödeme yapılacak.

Ücretsiz İzne Çıkarıldım Ne Yapmalıyım? Nasıl Başvuru Yapabilirim? Ne Kadar Ücret Alacağım? Haklarım Nelerdir?

Kaynak : pixabay.com

Ücretsiz izne ayrılan kişilerin yararlanabileceği bu ödeme tutarını nasıl alabileceksiniz. Şartlar nasıl olacak, bunlar ilerleyen zamanda açıklandığında daha netlik kazanacak.

Bu düzenleme sayesinde, haklı veya haksız olarak işten çıkan işçilerin, yaşanan ücretsiz izin tartışmalarının ortasında hakları devlet tarafından korunmuş olacak. Normal şartlarda ücretsiz izinden doğum yapan kadın çalışanlar, ücretli izin haklarını uzak yerlerde geçirmek isteyen çalışanlar yararlanabilmektedir. İş kanunumuzda bu iki durumun dışında ücretsiz izin diye bir durum bulunmamaktadır. Bunun dışında işveren ile işçi karşılıklı anlaşma yaparak, 1 yıl içinde en fazla 1 ay süre ile ücretsiz izne ayrılabiliyor. Bunun dışında yapılacak olan ücretsiz izin, çalışana tek taraflı olarak iş sözleşmesini fesih etme hakkını vermektedir. Bu durum da da işveren işçinin kıdem tazminatı ve bütün alacaklarını (haklarını) ödemek zorunda kalacaktır.

Ücretsiz İznin 1 Aydan Fazlası Yasal Mı?

İşveren, işçini kaybetmemek ve maaş, prim gibi ödemeleri de yapmamak adına işçisini ücretsiz olarak izne ayırıyor. Bunun yanı sıra şartları her ne kadar hafifletilmiş olsa da bir kısım işçinin alabileceği kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılıyor. Bundan da yararlanamayan işçi işsizlik maaşı almak istese de kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan kişiler için işsizlik maaşını alması mümkün olmuyor. Çünkü zaten işsizlik maaşının şartlarını yerine getirebiliyorsanız, kısa çalışma ödeneğinden de yararlanabilirsiniz demektir. Bu iki durumdan da yararlanamayan işçi için geçindirmek zorunda olduğu ailesi, genel sağlık sigortasından da yararlanamadığı için zor durumda kalıyor.

Yapılan bu yeni kanun tasarısı yasallaşır ise işveren işçisini işten çıkarmamak şartı ile 3 ay süreyle ücretsiz izne ayırabilecek. Bu süre zarfında da işçiye 15 mart tarihinden itibaren aylık olarak 1.177,20 TL ödeme yapılacak. Bu sayede işsiz kalmış hiçbir geliri bulunmayan ve ödeneklerden de yararlanamayan işçiler için bir destek sağlanmış olacak.

Advertisement

Ücretsiz izin kanunu yasalaştı mı? Ücretsiz izne ayrılan, kaç ay süreyle ayrılabilir? Ücretsiz izin ödemeleri ne zaman yapılacak? Ücretsiz izne ayrılanlara verilecek olan paraya başvuru nereden yapılacak?

Ücretsiz İzne Çıkarıldım Ne Yapmalıyım? Nasıl Başvuru Yapabilirim? Ne Kadar Ücret Alacağım? Haklarım Nelerdir?

Kaynak : pixabay.com

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Ücretsiz izne ayrılmış olan işçi için verilecek olan bu desteğe başvurular nasıl ve nereden yapılacak tam olarak belirlenmemiştir. Büyük ihtimalle İŞKUR üzerinden yapılacak olan bu ödeneğe, internet üzerinden başvuru yapabileceksiniz. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, hak kazanacağınız ödeme, PTT üzerinden alabileceksiniz. Ücretsiz olarak izne ayrıldığını bildirerek, bu ödeneğe başvuran kişilerin işyerlerin de çalıştığı tespit edilir ise idari para cezasının dört katı uygulanacak. Yine bu 3 aylık süreyi Cumhurbaşkanı 6 aya kadar süreyle uzatmaya yetkilidir.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply