FED (Federal Reserve System), ABD’nin merkez bankasıdır. 1913 yılında kurulmuştur. Finans dünyası için çok önemlidir. ABD’nin para politikalarından sorumlu olan bu kuruluşun merkezi Washington’da bulunur.
Ayrıca New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Atlanta, Boston, San Fransisco, Chicago, St. Louise, Mineapolis, Kansas City ve Dallas’ta bölgesel merkez bankaları bulunmaktadır.
FED’in kuruluş hikayesine bakacak olursak; ABD 1906 yılında büyük bir deprem yaşar. Depremin ardından yeni inşaat harcamaları ve halkın parasını çekmek için bankalara hücum etmesi ekonomik bir krizin dolmasına sebep olmuştur. Bu sebeple, krizin ardından FED kurulur. FED’in kurulma nedeni piyasayı kurtarmak gibi görünse de, aslında gücü ele almak ve piyasaya yön vermektir.
Özellikle son yıllarda sadece ABD’de değil, tüm ülkelerde çok konuşulan ve yakından takip edilen bir kurum haline gelmiştir. Bunun nedeni, dünyanın en büyük ekonomik gücüne sahip olan ABD’nin para politikasını yönetmesi ve ABD dolarının dünya piyasasında yer alan para birimi olmasıdır.
Fed’in Görevleri Nelerdir ?
En önemli görevlerinden biri; piyasaya para sunumunu ve kredi ihtiyacını ekonominin beklentisine göre tespit etmek, ikincisi ise; güvenli ve sorunsuz bir bankacılık anlayışı yaymaktır.
Bu önemli görevlerin yanı sıra;
– Ekonomik sürekliliği ve fiyat sürekliliğini sağlar.
– Para basımından ve dağıtımından sorumludur.
– Bankaları denetleyip düzenler.
– Piyasadaki para ve kredi hacmini tespit eder.
– Bankalar arası fon aktarımını sağlar.
– Bankalara borç verir.
– ABD hükümetine mali konularda danışmanlık hizmeti verir.
– Ekonomik krizleri engellemek için acil nakit ihtiyaçlarını karşılar.
– Faiz oranlarını belirler. Bu sayede dolar ve diğer döviz kurlarına etki eder.
– Altın ve döviz rezervlerini yönetir.
Dünya ekonomisinde çok büyük güce sahip olan FED’in bir de olumsuz özelliği bulunuyor. ABD’de ortaya çıkabilecek bir kriz diğer ülkelere de yansıyor. Bu nedenle verdiği tüm kararlar, dünya ülkelerini yakından ilgilendiriyor.
ABD’de olacak olası krizle birlikte, FED faizleri artırırsa;
-Bankalar, kredi ve kredi kartı faizlerini arttırır.
-Ticari yatırımlar azalır, risksiz yatırım artar.
-ABD dolarının diğer paralar karşısında değeri artar.
-İthalat artar, ihracat azalır. ABD’nin dış ticaret açığı büyür.