Banka İpoteği Nasıl Kaldırılır? Kolay mıdır? Hangi İşlemler Yapılır?

0
Advertisement

Kredi kullananların sıklıkla karşılaştığı yollardan biri banka ipoteği işlemleridir. Bankalar müşterilerine kredi verirken karşılık olarak bir teminat beklerler.

mortgage

Kaynak : pixabay.com

Bu teminat ise bir malın banka tarafından değerinin çıkarılıp üzerine ipotek koyulması ile oluyor. Bankanın çıkarmış olduğu mal değerinin %70 miktarına kadarını kredi olarak çekebiliyorsunuz. İpotekli kredi kullanımı ülkemizde sıklıkla tercih edilen kredi türlerinden bir tanesidir. Fakat genelde ipotek kaldırma konusunda bilgi eksiklerimiz var. Bu yüzden bu konuda ziyaretçilerimizi bilgimizin yettiğince aydınlatmaya çalışacağım.

Yukarıda kısa bahsettiğimiz konuyu biraz örneklendirerek açalım dilerseniz. Örneğin bir arsamız var. Normalde siz bu arsaya 120 bin değer biçiyorsunuz. Banka incelemedi ve bu arsa 100 bin dedi. Kredinizi bankanın söylediği rakam üzerinden alabilirsiniz. Yani 100 bin değerin %70 ‘e kadarını alabilirsiniz. Bu da 70 bin liralık bir üst sınır demek oluyor.

Peki ipotekli kredi kullanıcıları borçlarınızı düzenli ödedikten sonra ipotek nasıl kaldırılır?

İpotek kaldırma işlemi çok basittir aslında. Borçlarınızı sekmeden ödeyip kapattıktan sonra yapmanız gereken, bankaya gidip ipotek kaldırılmasını istemek ve fek adı verilen belgeyi istemektir. Unutmadan söyleyelim bu fek belgesini bankalar ücret karşılığı verebilirler. Yani 100 ile 350 lira arası değişen miktarlar talep edebilirler. Bu belgeyi almak ile iş bitmiyor. Fek belgesini tapu kadastro dairesine götürüp ipotek kaldırma beyanında bulunmanız gerekmektedir. Artık sadece beklemeniz gerekiyor. Çünkü Tapu dairesi bu belgeyi inceleyecek ve sonuca bağlayacak. Bir aksi durum olmaması durumunda ise ipotek kaldırılacaktır.

Arsa üzerinden verdiğimiz örnek gibi duran varlıklarınız taşınmaz mallarınız üzerine ipotek yaptırabilirsiniz. Bankalar genelde %70 sınırı ile kredi sağlarlar. Bunun nedeni ise ileride yaşanacak ödeme sorunu karşısında sizin ipotekli malınıza el koyup uygun fiyattan satışa çıkarma hakları olmasıdır. Yani malı uygun fiyatta satıp bir an önce nakit paraya çevirme hızı için size malın tam miktarını vermiyor. Zaten bildiğiniz gibi bu ipotekli malın amacı siz o malı satmayın elinizde borcunuzu ödeyemezseniz alabilecekleri bir şey olsun.

Advertisement

Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply