Kaynak : pixabay.com
Kaynak : pixabay.com
Türkiye satışları Nisan ayında %14.4 oranında azalırken, İtalya’da %98, İngiltere ve İspanya’da %97, Fransa’da %89 ve Almanya’da %61 düşüş gösterdi.
Türkiye’de otomobil satışları, çoğu ülkenin koronavirüs pandemisi tarafından satışların ortadan kalktığı bir ay olan Nisan ayında% 14,6 oranında ılımlı bir düşüşle Ocak-Nisan döneminde% 26,3 artış kaydetti.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satış pazarı, ilk dört ayda bir önceki yıla göre 150.860 adede ulaştı.
121.445 adetten fazla satıldığı için otomobil satışları% 30,3 arttı. Hafif ticari araç satışları% 12,2 artışla 29.405 adede yükseldi.
Dünya çapındaki otomobil satışları, pandemik zorla üretim hatlarını kapatacak önlemleri ve küresel otomotiv endüstrisinin uzun süren bir çöküşten ortaya çıkmaya çalışırken karşılaştığı zorlukların altını çizen kasvetli bir görünümü ortaya koymak için önlem olarak düştü. talep ediyoruz.
Türkiye’deki tüm büyük otomotiv fabrikaları, virüsün yayılmasını önleyici tedbirler nedeniyle operasyonları askıya almak zorunda kaldıktan sonra Pazartesi günü üretime devam edeceklerdi.
Avrupa pazarı çöktü
Avrupa’nın en büyük otomobil pazarları – Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya – Nisan ayında durma noktasına geldi.
Almanya’daki satışlar yıllık% 61 düşüş kaydetti. 120.840’da KBA karayolu taşımacılığı otoritesinin satış rakamı, 1990’da Almanya’nın yeniden birleşmesinden bu yana en düşük aylık okuma oldu.
Ancak Almanya’nın satış krizi, Nisan ayında İtalya’da% 98, İngiltere ve İspanya’da% 97 ve 21.000’den az aracın satıldığı Fransa’da% 89’luk çöküş kadar kötü değildi.
ODD verilerine göre, Türkiye ise satışlar yıllık% 14.6 düşüşle 26.457 adede geriledi.
Binek otomobil satışları% 10.6 düşüşle 21.825’e geriledi. Hafif ticari araç pazarı% 29,3 düşüşle 4.632 adede geriledi.
İngiltere’de yeni otomobil satışları Şubat 1946’dan bu yana herhangi bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Motor Üreticileri ve Tüccarlar Derneği’nden (SMMT) alınan rakamlar, sadece 161.000 otomobille karşılaştırıldığında, 1946’dan bu yana en düşük aylık seviye olan 4.321 otomobilin kaydedildiğini gösterdi. 2019 yılı.
SMMT, tüm yıl tahminlerini 30 yılın en düşük seviyesine göre 1,68 milyon satışa düşürdü. Ocak ayında 2,25 milyon satış öngörmüştü.
Yeni otomobil kayıtları bir yıl öncesine göre% 97 düştükçe, otomobil bayileri kapatıldıkça 20 yılın en düşük seviyesine gerilediğinden Nisan ayında İspanya’da neredeyse hiç yeni otomobil satışı olmadı. Tescil edilen 4.163 araç çoğunlukla kilitlemeden önce yapılan satışların tamamıydı.
Automotive News Europe’a göre, İtalya’daki tüm satış kanallarında, bir önceki yıl 107.930’dan sadece 2.182 kayıt gerçekleşti.
Hindistan’da sıfır, Çin’de tek artış
Öte yandan, ABD’deki satışlar ayda% 60 düşerken, başka bir büyük küresel pazar olan Hindistan’da sıfır otomobil teslim edildi. 2019 yılında ülkede yaklaşık 3.29 milyon adet satıldı.
Çin’in aylık otomobil satışları, ülke virüsle ilgili kaldırımları hafifletip iş için yeniden açıldığında neredeyse iki yıl içinde ilk kez yükseldi.
Çin Otomobil satışları Nisan ayında bir önceki yıla göre% 4.4 artışla 2.07 milyon adede ulaştı, Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) verilerine göre.
CAAM, Çin’in salgını etkili bir şekilde içermesine rağmen, otomobil satışlarının 2019’daki 25 milyondan fazladan bu yıl% 15 düşmesi bekleniyor.
Sanayi temsilcileri, Türkiye’de son iki yıldır performansa katkıda bulunan ve önümüzdeki dönemde satışların artmasına neden olabilecek bir talep olduğunu söyledi.
Türk tüketiciler de piyasada oto fiyatlarının artacağını tahmin ettikleri için erken alım yaparak talebi canlı tutuyorlar. İnsanlar da salgını nedeniyle toplu taşıma araçlarından kaçınarak talebi araba alımlarına yöneltiyor.
Türkiye’de sanayi, 2018 yılının ikinci yarısında döviz kurlarındaki yüksek oynaklıktan sonra birçok sorunla karşılaşmış, ardından kredilerdeki faiz oranlarında yüksek bir artış yaşanmış ve bu da iç talepteki keskin düşüşe neden olmuştur.
Otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre% 22,8 oranında azalarak 479.060 adete düştüğü için sektör için oldukça zor geçti. Vergi muafiyetleri, teşvikler ve kamu borç verenler tarafından ucuz bir kredi kampanyası da dahil olmak üzere çeşitli önlemler biraz rahatlama getirmiştir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Temmuz ayında faiz oranlarını düşürmeye başlamasından bu yana, ilk dört aydaki artış Eylül 2019’da başlayan yükseliş eğilimini izlemiştir.
Enflasyondaki düşüş, kilit politika faizini geçen Temmuz’a kadar% 24’e çıkaran TCMB’nin, o zamandan bu yana büyümeyi artırmak için oranları 1,525 baz puan düşürerek% 8,75’e indirdi.
Bunu, seçkin üreticilerden yurt içinde üretilen araçlar satın alırken vatandaşlara daha ucuz krediler sunarak, Eylül ayı sonlarında kamu borç verenler tarafından başlatılan bir kampanya izledi.