Artık Yeni Bir Televizyonun Vakti Geldiyse Bu Haberimiz Tam Size Göre!

0
Advertisement

Televizyon evimizin ve ev hayatımızın en önemli parçasıdır ve yeni TV’niz önünüzdeki yıllarda ailenizin en iyi arkadaşı olabilir.

Ekmek kızartma makinesi ya da fırın gibi diğer ev eşyalarını satın almak gibi bir şey değil. Sonuç olarak belki de binlerce saatinizi bakarak geçireceğiniz televizyonunuzu seçmeden önce hazırladığımız bu kılavuza bir göz atmanız da fayda bulacaksınız.

4K TV nedir? OLED denildiğinde ne anlaşılmalı? OLED mi LED mi? Hangi TV’yi satın almalısınız?

4k TV

Amacımız gizemi kaldırmak ve basitleştirmek. Bilmeniz gerekmeyen şeyleri söylemeyeceğiz. Küçük bir ayrıntıysa ama iyi bir şeyse, bunu işaret edeceğiz. Hangi TV’nin sizin için en iyi olduğunu öğrenmenize yardımcı olacağız. En iyi televizyonu seçebilmek için atmanız gereken adımlar:

Fiyat aralığınızı belirleyin. Fiyat ne kadar yüksekse özellikler o kadar iyi olur. Bu doğru bir söz. Ancak önemli olan belirlediğiniz fiyat aralığındaki en iyi özelliklere sahip televizyonu seçmektir. 42 inç, 4K özelliği olan Smart TV almak mümkün.

Bütçenizi biraz daha arttırırsanız 65 veya 75 inç’lik bir televizyon da alabilirsiniz. Peki bu iki seçenek arasında ortaya çıkabilecek farklar neler? Daha yüksek inç, daha derin siyahlar, daha iyi kontrast ve daha geniş, daha zengin bir renk spektrumu sağlar. Ve daha da önemlisi, daha büyük inç, sana daha büyük bir ekran kazandırır, o yüzden önce TV’nizin boyutundan başlayalım.

Advertisement

TV boyutunuzu seçin. Mottomuz şu: Daha büyük daha iyidir. Çok daha büyük çok daha iyidir. Eskiden televizyonun boyutunu evlerdeki kanepelerin boyutları ve konumu belirlerdi. Kanepe ne kadar uzak olursa, TV de o kadar büyük olurdu.

Ama bugünün televizyonları tüm kuralları yeniden yazıyor. Aslında, mevcut 4K TV’lerle ilgili bütün uzmanların size söyleyeceği tek şey “daha büyük daha iyidir” olacaktır. Küçük alırsanız, pişman olursunuz. Neden mi?

Çünkü günümüzde televizyonlar sadece resim açısından değil, tasarım açısından da inanılmaz. Yer kaplayan ve her şeyle ters düşen büyük ve şatafatlı siyah kutulardan odanızı güzelleştiren 32 inç ila 100 inç arasında değişen inanılmaz derecede ince ve güzel tasarlanmış TV’lere geçtik.

Örneğin, Örneğin, Samsung’un Frame TV’si kapatıldığında gerçek çerçeveli resimlerden ayırt edilemez. Açıldığında ise harika bir tam özellikli 4K TV’ye dönüşür.

LG’nin Wallpaper TV’si mıknatıslarla duvara asılacak kadar incedir ve sanki müzedeki bir sanat eseri gibi görünür. 65 inç TV, 42 inç TV’nin iki katından daha fazla ekran alanına sahiptir. 65 veya 75 inç’lik bir televizyon evinizi sinemaya dönüştürebilir.

Advertisement

Unutmayın, TV ekranları çapraz olarak köşeden köşeye ölçülür. Yandan yana değil. Peki, kavisli mi düz mü?

Kavisli bir TV’nin düz bir TV’den daha iyi bir görüntüsü olmayacaktır ve bizce kavisli TV’ler geçici bir hevestir. Ekran seçerken 55 inç’ten daha büyük alırsanız, örneğin 65 inç’lik bir televizyon keyifli bir izleme imkanı sunarak mutlu olmanıza yardımcı olacaktır.

Kavisli TV

OLED mi, LED TV mi seçmelisiniz? Her ikisi de harika, ama biri daha iyi. Bunu şöyle kolaylaştıralım: OLED daha pahalı olsa da, açık ara en iyi görüntü teknolojisidir. OLED kalite yarışmasını kazansa da, iyi bir 4K LED TV de muhteşem bir izleme deneyimi sunuyor.

Hatta iyi seçilirse OLED TV’lerde bulunan Smart TV özellikleri ile aynı seviyeye gelebiliyor. Buna ek olarak, 4K LED TV’lerin fiyatı OLED TV’lerden daha düşüktür. Aradaki fiyat farkıyla beraberinde surround ses sistemi için para tasarrufu bile sağlar.

Televizyon ekranlarındaki gelişmeleri kısaca özetlersek belki daha da iyi anlaşılabilir. İlk önce plazma geldi. Ancak kimse artık plazma TV üretmiyor. Sonra LCD (kısa likit kristal ekran) geldi, bu harikaydı ama ciddi eksiklikleri vardı. Daha sonra LCD teknolojisi gelişti ve LCD / LED TV’lerimiz oldu ya da kısaca LED’lerimiz oldu.

Advertisement

Günümüzde çoğu TV LED TV’lerdir. Sonra OLED TV’ler (organik ışık yayan diyot anlamına geliyor) geldi. Son olarak, QLED olarak da adlandırılan bir şey var, ancak bu, Samsung’un belirli üst düzey LED TV’leri için geçerli. LED veya OLED panel teknolojisine sahip bir TV seçeceksiniz, tüm bilmeniz gereken bu.

Peki LED ve OLED arasındaki belirli farklar nelerdir?

Öncellikle LED TV’ler OLED TV’lerden daha ucuzdur, ancak OLED fiyatları da düşmektedir. LED TV’ler arkadan aydınlatılır, bu da görüntüyü oluşturmak için bir kristal panelinden ışık parladığı anlamına gelir. OLED TV’ler arkadan aydınlatmalı değildir.

Bunun yerine, bir OLED 4K TV’deki her piksel (ve toplamda 8,847,360 pikselden bahsediyoruz) açılıp kapanarak kendi kendine ayarlanır. Sonuç, çok daha üstün ve daha gerçekçi bir görüntü kalitesi sunar. Parlaklığa gelince LED’ler ve OLED’lerin her ikisi de tüm aydınlatma koşullarında iyi çalışır. LED’ler iyi aydınlatılmış alanlarda özellikle iyidir ve güneşli odalar için daha da parlak hale getirilebilir.

OLED ise ışıksız odalarda muhteşemdir. Kontrast açısından ise LED TV’ler tamamen karartılamazsa, gölge ayrıntıları sıkıntılı hale gelir. OLED ile renkler açılır, siyah gerçek siyahtır; kontrast ve gölge detayları çok gerçekçidir. Siyahlar ne kadar derin olursa, kontrast o kadar iyi olur. Kontrast ne kadar iyi olursa, görüntü de o kadar iyi olur. Gelelim diğer özelliklere…

TV

Advertisement

TV derinliği durumları nedir?

Hem LED hem de OLED TV’ler incedir, ancak OLED daha incedir. Bazı LED TV’ler 1/4 inç inceliğindedir, ancak bazı OLED TV’ler kredi kartları kadar incelebilir. İzleme açılarına gelince LED TV’lerde genellikle izleme açısından sorunlar vardır.

En iyi görüntüyü görmek için doğrudan TV’nin önünde oturmanız gerekir. Yan taraftaysanız, resim kaybolur. O yüzden TV’nizin odanızdaki çeşitli açılardan iyi görüneceğinden emin olmalısınız. Bu, OLED teknolojisi için geçerli bir sorun değildir, her izleme açısı için görüntü optimumdur. Şöyle bir ipucu verebiliriz. Bir mağazaya giderek her iki panel türünde de aynı anda gece çekilen bir havai fişek videosu izlemek isteyin.

3D TV

Peki, 3D TV’lere ne oldu, şöyle artık üretilmiyor.  Bu geçici bir hevesti. Gerçek şu ki, insanlar bütün gün 3D gözlük takmak istemez. Ama siz tam bir 3D görüntü bağımlısıysanız, düz ekran TV değil 4K 3D projektör alabilirsiniz.

3d TV

TV’nizin çözünürlüğünüzü seçin. Yine 4K seçmelisiniz. Daha fazla piksel imkanı sunar. 4K, normal HD’den 6 milyon daha fazla piksele sahiptir. Öncelikle şunu bir netleştirelim: 4K ve Ultra HD aynı şeydir.

Advertisement

Her ikisi de ekran çözünürlüğünü ve ekrandaki piksel sayısını ifade eder. Daha fazla piksel; daha iyi, daha keskin ve daha gerçekçi görüntü demektir. HDR uyumlu olduğundan emin olun. TV’nizdeki HDR, mevcut piksellerde daha yüksek kontrast oluşturur, kontrastı ve rengi genişletir, böylece sonuç daha doğal, doğru ve daha derin görüntüyle sonuçlanır. HDR olmadan bir TV, belirli renkleri gerçeğe uygun bir şekilde üretemez.

Smart TV’ler günümüzün standartları arasındadır. Smart TV’ler ile birlikte gelen yerel uygulamalar sayesinde kablolu veya uydu hizmetlerinden kurtulmanızı sağlar: Netflix, YouTube gibi film ve video sitelerinden içerik alabilirsiniz.

Özetle televizyon alırken bilmeniz gereken en önemli 7 kriter var. 4K (Ultra HD olarak da bilinir) ve HDR özelliğinin bulunmasına dikkat edin. Bunlar kaliteli bir görüntü için televizyonun en önemli kriterlerindendir. Büyük olan her zaman daha iyidir.

Hiç kimse keşke daha küçük bir televizyon alsaydım demez. Büyük ekran ve 4K bir araya geldiğinde sonuç muhteşem oluyor. Televizyonunuzu hayranlıkla izlemeniz için yeterlidir.

HDMI kablonuzu yükseltin. Kabloya vereceğiniz ufak bir rakam ve basit bir tesisat işlemi ile televizyonunuza yatırım yapabilir. Her piksel sayısını arttırarak görüntü kalitesinden de maksimum verim elde edebilirsiniz. Sesi yükseltin. Ses, televizyonun kalitesini ikiye katlar.

Advertisement

Televizyonunuzun yerleşik hoparlörleri bunun için yeterli olmayabilir. Bu nedenle ses kalitesinin desteklenerek arttırılması gerekebilir.Güvenilir bir marka seçin. Hangi TV markası şu an daha iyi derseniz. Şu üçü açık ara trendini yükseltiyor: LG, Sony ve Samsung… Bu markalar ile hayal kırıklığı yaşama ihtimaliniz düşük olur.

Yeni televizyonunuzu yetkili bir satıcıdan alın. Bu sayede üreticinin garantisini, servisini ve desteğini alırsınız. Yetkili bir satıcıdan satın aldığınızda, yeni TV’niz tam üretici garantisi ile birlikte gelir.

Çoğu TV üreticisinin (özellikle LG, Sony ve Samsung) ülke çapında yetkili servis merkezleri vardır, sorun yaşandığında evde teknik hizmet desteği verir. Unutmayın, TV’lerin takılması zordur ve bir sorun olursa iade edemezsiniz. Kurulum için mutlaka teknik servisten destek almalısınız.

Televizyonunuzun özelliklerini ve markasını belirledikten sonra yetkili satış mağazasından, ya da internet satış sitelerinden alabilirsiniz. Eğer nakit para kullanmayacaksanız alışveriş kredisi veren bankalardan destek alabilirsiniz.

İş Bankası, Garanti Bankası, ING Bank TeknoKredi gibi neredeyse bütün büyük bankalar alışveriş kredisi veriyor. Bunun dışında Teknosa, Media Markt gibi tekno marketlerle özel kredi anlaşması bankaların sunduğu fırsatlardan da faydalanabilirsiniz.

Advertisement

Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply