65 aylığı adı üstünde 65 yaşını dolduran kimselerin aldığı aylıktır. Ancak her 65 yaşını dolduran bu aylığı alamaz.
Bu aylıktan faydalanabilmesi için yaş kriteri yeterli değildir. 65 yaşını doldurmuş olmanın yanı sıra, çalışamaz durumda, yardıma muhtaç, güçsüz ve kimsesiz olması gerekir aylık isteyen kişinin. Aynı zamanda beden fonksiyonlarının %40-%69’unu kaybeden kişilerde bu aylıktan yararlanabilir.
65 Aylığından Kimler Yararlanabilir?
Üst kısımda da açıklanmış olan kriterlerin dışında, 65 aylığından bir kişinin yararlanabilmesi için;
- Nafaka bağlanmamış ya da bağlanması mümkün olmaması,
- Sosyal Güvenlik Kurumlarından yardım ya da aylık hakkından yararlanamaması,
- Hiçbir devamlı gelirinin olmaması(dul aylığı, yetim aylığı, malullük aylığı, sürekli iş göremez aylığı),
- Ev, araba, arsa gibi gayrimenkullerinin bulunmaması,
- Kanunda belirtildiği gibi, memur aylık katsayısı ile birlikte gösterge rakamının çarpıldığı zaman elde edilen tutardan daha az gelirinin olması,
- İşsizlik maaşından yararlanmıyor olması gereklidir.
Bunların dışında;
- Yine kanunda belirtilmiş olan ve özrünü sağlık raporu ile kanıtlamış, 18 yaşını doldurmuş ve hiçbir işte çalışmamış kimseler,
- Bu özürlü kimselerin aylığı almak için sahip olmaları gereken kriterler, 65 yaşını doldurmuş kimselerle aynıdır.
- Gayrimenkulleri bulunduğu takdirde bu gayrimenkulün türüne göre değişiklik göstermek ile birlikte alım-satım değerinin geliri 120’de 1’i ya da 240’ta 1’i olmak üzere hesaplanır. Yıllık tutarın aylık ortalaması alınarak 65 aylığına hak kazanıp kazanmadığı belirlenir.
Not: 65 aylığının gelir sınırı önceleri yaşlının yaşadığı hanenin gelir sınırına göre belirlenirdi. Ancak artık bu durum ortadan kalktı. Artık sadece 65 aylığı almak isteyen kişi ve eşinin gelir sınırı baz alınır oldu. Böylelikle torunları ile çocukları ile birlikte yaşayan yaşlılar için torunlarının, çocuklarının işe girmesi sorun haline gelmekten çıktı.
Başvuru Nereye Yapılmalıdır?
Bu aylığı almak isteyen kimselerin ilk olarak yapmaları gereken bulundukları ilçenin mal müdürlüğüne ya da SGK il müdürlüğüne gidip bir başvuru formu istemeleri ve bunu doldurmaları gerekir. Eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olan bu form, mal müdürlüğüne teslim edilir. Doldurmuş olunan formun eksiksiz olmasının dışında, bilgilerin doğruluğu önem arz eder. Çünkü bu bilgiler doğrultusunda aylığın hak edilip, edilmediği, il-ilçe kurulları tarafından araştırılır. Bu detaylı araştırma sonucunda tüm bilgileriniz doğru olup, aylığa hak kazandığınız takdirde, başvuru evrakı genel müdürlüğe iletilir.
Başvuru Formu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Mal müdürlüğünden alınmış olan başvuru formu,
- Muhtarlıktan alınan detaylı ikamet adresi,
- Vukuatlı nüfus örneği,
- 3 adet fotoğraf.
- Aylık bir yakın tarafından alınacak ise; bunun için mahkeme tarafından onaylı vasi belgesi alınmalıdır.
Aylık Ne Kadar?
Asgari 3’te 1’i kadar belirlenmiştir. 2015 yılından sonrası için %5 ek ödemesi 7,71 lira ile birlikte toplam 136,19’dur. Yaşlı kimseler aynı zamanda %70 özürlü iseler maaş 3 katına çıkar. Bu durumda 408,57 olur.