Katılım bankacılığı kelimesini hepimiz bazı banka reklam ve broşürlerinde duymuşuzdur. Peki, ne demektir katılım bankası?
Katılım bankaları daha çok dini değerler konusunda hassasiyetleri olan ve bu değerleri ışığında yaşamını sürdüren kişilerin tercih ettiği çalışma sitili faiz değil de katılım payları prensibi olan bankalardır.
Bu sistemde temel amaç ‘faizsizlik’ esasına uygun olarak müşterilerin kar-zarar oranı ile doğru orantılı olarak gelir elde etmesini sağlamaktır. Katılım bankaları kar ve zarara katılan müşterilerden toplanan fonları ticaret, finans, sanayi gibi alanlarda kullanarak elde edilen kar ve zararı faizsiz bir şekilde tasarruf sahipleri ile paylaşırlar.
Hızla gelişen küresel dünyada faiz konusunda hassasiyeti olan insanların sayısı dünyada olduğu gibi ülkemizde de azımsanmayacak ölçüdedir. Bu kesimden insanların da finansal ihtiyaçlarının karşılanması ve gelir elde etmeleri adına katılım bankacılığı çok akıllıca bir alternatif çözüm olmuştur.
Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumunun son yıllarda yaptığı araştırmalar ülkemizde de katılım bankacılığının sektör içindeki kullanım payının giderek arttığı yönündedir. Katılım bankacılığı Türkiye’de giderek hızlı bir şekilde büyümektedir.
Kaynak : pixabay.com
Ülkemizde de özellikle son yıllarda bazı hassasiyetlerinden veya farklı nedenlerinden dolayı diğer bankalar yerine katılım bankalarını tercih eden müşteri sayısının artış göstermesine bağlı olarak hizmet veren katılım bankası sayısı artış göstermiştir.
Hatta katılım bankacılığı alanında var olan finans hacmini arttırmak ve geliştirmek, sektörün dünya standartlarına uygun olarak hizmet verebilmesini amaçlamak üzere Türkiye Katılım Bankaları Birliği kurulmuştur. Türkiye’de katılım bankacılığının kaliteli, maksimum kazanç ve finansman ile hizmet vermesini ve gelişmesini amaçlayan birlik varlığını halen aktif bir şekilde sürdürmektedir.
Türkiye’de özellikle son yıllarda hizmet vermeye ve hızla müşteri hacmini genişletmeye devam eden bazı bankalar mevcuttur. Bu bankalar her ne kadar yeni hizmet vermeye başlasa da asıl hizmet verdikleri
- Kuveyt,
- Malezya,
- Katar,
- Suudi Arabistan,
- Birleşik Arap Emirleri
gibi ülkelerde oldukça aktif çalışmakta ve tercih edilmektedir.Türkiye’deki katılım bankaları nelerdir sorusunun cevabını sıralamak gerekirse:
Kuveyt Türk Bankası
Türkiye’de 1989 yılından itibaren var olmaya başlayan Kuveyt Türk Bankasının ana hissedarı bu ülkenin asıl finans kurumu olarak tanınan Kuwait Finance House firmasıdır. Özellikle konut, tekstil ve metal sanayi alanlarında aktif yatırımları ile dikkat çeken ve müşterilerine kazanç sağlayan bankanın Kuveyt Türk Visa ve master card ile birlikte aynı zamanda İnternet Bankacılığı, POST, Çağrı Merkezi, ATM gibi hizmetleri de müşterilerine sunmaktadır.
Albaraka Bankası
1984 senesinden günümüze değin ülkemizde hizmet vermekte olan Albaraka bankası özellikle Ortadoğu’da güçlü finans ve sermayeleri ile adından söz ettiren Albaraka Bankacılık Grubuna aittir. Akıllı ve güçlü yatırımları ile özellikle yerli sanayiye destek veren bankanın ülkemizdeki hizmet hacmi 209 şube ile oldukça fazladır.
The National Commercial ile Ülker Bankın ortaklaşa kurmuş bulunduğu Türkiye Finans Bankası 2005 senesi itibari ile ülkemizde 108 şube ile hizmet vermeye başlamıştır. 2015 yılından itibaren var olan sermaye hacmini 2 milyar 600 milyon TL ye taşımıştır.
2015 yılının mayıs ayı içerisinde Ziraat Bank bünyesinde ülkemizde faaliyet göstermeye başlamış, katılım bankacığında ülkemizdeki en genç bankadır. Bu nedenle de sermaye, mali değer ve verileri hakkında henüz istatiki bir bilgi mevcut değildir. Ziraat Katılım Bankasının her geçen gün var olan sermayesini arttıracağı ve kazançlı ve sağlıklı yatırımlara imza atacağı tahmin edilmektedir