Türkiye, Asya’ya tarımsal ihracatı çeşitlendirme çabalarını artırıyor

0
Advertisement

Mayıs 2020’de 54 Türk şirketi, yaklaşık 6 milyar dolarlık bir pazarla dünyanın en büyük süt ithalatçılarından biri olan Çin’e ihracat yapmaya başladı.

Türkiye, Asya'ya tarımsal ihracatı çeşitlendirme çabalarını artırıyor

Türkiye, ticaret bakanlığı Japonya, Tayland, Filipinler ve diğer ülkelere taze meyve ihracatı için onay almak üzere son aşamalara girerken, Asya’daki tarımsal ihracat pazarlarını genişletme çabalarını hızlandırdı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bakanlığının ülkenin taze sebze ve meyve ihracatını çeşitlendirmek için stratejik planını hızlandırdığını ve ülkelerin katı gıda güvenliği önlemleri nedeniyle tarım ürünleri için ihracat kısıtlamalarını kaldırmasının uzun zaman alabileceğini söyledi.

Türkiye’ye 2003 yılında Asya’da tarım pazarlarını genişletmek için bir ticaret komitesi kurulduğundan beri Japonya’ya greyfurt ve limon, Çin ve Güney Kore’ye kiraz ve üzüm, nar, salatalık, taze biber, patlıcan ve marul ihracatı yapma izni verildi.

Bakan, Türkiye’ye süt ve süt ürünleri ihracatı için izin almanın bu çabaların en büyük başarılarından biri olduğunu kaydetti. Narenciye, elma, üzüm ve nar ürünlerinin Çin’e yapılan süt ihracatını takip etmesini beklediklerini söyledi.

Advertisement

Mayıs ayında toplam 54 Türk şirketi, yaklaşık 6 milyar dolar (40 milyar TL) pazarıyla dünyanın en büyük süt ithalatçılarından biri olan Çin’e ihracat yapmaya başladı. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan ayrı bir açıklamaya göre, Türk süt ürünleri şirketleri 2019 yılında dünya çapında 364 milyon dolarlık ürün ihraç etti.

Pekcan ayrıca bakanlığın kümes hayvanı etini Çin’e ihraç etme onayının alınmasının son aşamasında olduğunu ve yumurta ihraç etmek için Güney Kore ve Singapur ile görüşmelerde bulunduğunu kaydetti.

Türkiye dünyanın en büyük yumurta ihracatçıları arasındadır. Resmi verilere göre, ülkenin yumurta ihracatı geçtiğimiz ay 295 milyon $ olurken, kümes hayvanlarından et ihracatı 571.4 milyon $ ‘a ulaştı. Toplamda, ülke 2019 yılında kümes hayvanları ihracatından (yumurta ve et) 866.4 milyon dolar kazandı.

Pekcan, Türkiye’nin meyve üreticileri yakın zamanda Tayland’ın 210 milyon dolarlık elma pazarına girdi ve yakında Filipinler’i listeye ekleyeceğini söyledi.

Şu anda, Türkiye’nin elmalarının çoğu Hindistan’a ihraç edilirken, meyveler Orta Doğu, Avrupa ve Rus pazarlarında da alıcılar buldu. Türkiye, yılda 3 milyon tonla elma üretimi için dünyada üçüncü sırada yer alıyor.

Pekcan, bakanlığın greyfurt ve nar ihraç etmek için Güney Kore’ye onay almayı beklediğini söyledi; Filipinler’e şeftali, salatalık, üzüm, armut, kayısı ve domates; Avustralya’ya narenciye, üzüm ve kiraz; ve Amerika Birleşik Devletleri’ne taze biber, domates, kavun, incir ve nar.

Advertisement

Ege Taze Meyve ve Sebze İhracatçıları Başkanı Hayrettin Uçak, Doğu Asya pazarının genel olarak Türk meyveleri için büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi. Koronavirüs salgını sırasında meyve ve sebze talebinin arttığını ve ihracatta büyüme gören az sayıdaki sektörden biri olduğunu da sözlerine ekledi. Uçak ayrıca, Türkiye’nin Ege bölgesinden yapılan taze meyve ve sebze ihracatının, bunlardan üretilen ürünlerin% 19 oranında artarak salgın sırasında 284 milyon dolara ulaştığını vurguladı.

Küresel tedarik zincirlerindeki koronavirüs salgınının yol açtığı aksaklığa rağmen, Türkiye’nin toplam tarım ihracatı Ocak-Nisan döneminde özellikle Avrupa pazarlarına göre% 2,9 oranında artmaya devam etmiş ve 7,8 milyar dolara ulaşmıştır.

Hükümet, ülkenin iç arzını karşılamanın yanı sıra ihracatını artırmasını sağlayan mevsimlik işçiler ve sübvansiyonlu temel ürünler için ek güvenlik önlemleri getirilmesi gibi ülkenin gıda arzında herhangi bir aksamayı önlemek için erken adımlar attı.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply