Trafik esnasında yapılan hatalı davranışlar trafik cezaları ile sonuçlanmaktadır. Hem trafik cezalarının tahsilat miktarını arttırmak hem de trafik cezası alan sürücülerin işlerini kolaylaştırmak adına Maliye Bakanlığı pek çok yenilik getiren bir dizi uygulamayı hayata geçirdi.
Yeni uygulamalar ile beraber internetten trafik cezası ödemek mümkün kılınırken aynı zamanda kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemlerine de geçilmişti.
Dönem dönem bankalar düzenledikleri kampanyalar ile kredi kartına taksitle trafik cezası ödeme işlemine de izin vermeye başladı. Ancak kredi kartı kullanılmadan da trafik cezalarını taksitle ödemek mümkün. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden giriş yaptıktan sonra plakanız üzerinden kesilen trafik cezası olup olmadığını sorgulamanız gerekiyor. Yapacağınız sorgulamanın ardından kesilen bir ceza bulunması halinde bu cezayı peşin öderseniz indirim yapılmakla beraber taksitle ödeme yapma talebinde bulunmanız halinde ise 4 taksitle trafik cezası ödemesi yapabilirsiniz.
Kaynak : pixabay.com
Kırmızı ışıkta geçmek, taralı alan ihlali ve hatalı sollama yapmak, emniyet kemerini takmadan seyahat etmek gibi trafik kurallarının ihlali durumunda ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda trafik cezasını ne kadar erken öderseniz, o kadar avantaj elde edebilmeniz mümkündür.
Bunun için herhangi bir vergi dairesine gidebileceğiniz gibi internet üzerinden ödeme de yapabilirsiniz. Gerek kredi kartı, gerekse banka (ATM) kartıyla güvenli bir şekilde trafik cezasını ödeyerek zamandan tasarruf etmiş olursunuz.
İnternetten trafik cezası nasıl ödenir?
Çok basit! Bunun için tek yapmanız gereken Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmî web sitesi olan gib.gov.tr adresini ziyaret etmek. Açılan sitede İnternet Vergi Dairesi butonuna tıkladıktan sonra isterseniz TC kimlik numarasıyla, isterseniz de e-Devlet şifresiyle oturum açabilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra devlete olan tüm borçlarınız karşınıza çıkacaktır. “Taşıt Vergi/Ceza Borcu Sorgulama ve Ödeme” bağlantısını takip edip açılan sekmelerden “Beyanen Trafik Para Cezası”nı seçin.
Adınıza kayıtlı tüm arabalara ait plakalar bu sayfada listelenir. İlgili plakayı seçtikten sonra tutanak seri sıra numarası, tebliğ ve düzenlenme tarihini işaretleyerek ödeme kısmına geçebilirsiniz. Yurtiçi veya yurtdışı fark etmeksizin sahip olduğunuz herhangi bir kredi kartıyla trafik cezası ödemesi yapabilirsiniz.
Kaynak : pixabay.com
Bu arada trafik cezalarının yanı sıra MTV ödemelerini de aynı sayfa üzerinden gerçekleştirebilmenizin mümkün olduğunu hatırlatmış olalım.
Trafik cezası kredi kartına taksit olur mu?
Hayır, ne yazık ki olmaz. GİB’in ödeme altyapısı üzerinden gerçekleştirilen işlemler her zaman için tek çekim yapılır. Ancak Axess ve Bonus gibi popüler kredi kartları zaman zaman trafik cezasını taksitle ödemek için çeşitli kampanyalar düzenleyebiliyor. Bunun için kullanıcısı olduğunuz kredi kartının güncel kampanyalarını takip etmenizde fayda olabilir.
Malum, Ocak ve Temmuz ayları MTV ödeme tarihleri olduğu için bankalar yeni kampanyalar düzenleyebilir. Siz GİB’in sitesinden tek çekim ödeme yapsanız dahi bankanız bu ödemeyi taksitlendirme fırsatı sunabilir. Bugüne dek düzenlenen tüm kampanyalarda trafik cezaları en fazla 4 taksitle ödenebiliyordu, yeni kampanyalar da muhtemelen 4 taksitli olacaktır.
Akıllı telefonlar hayatımızın her detayını kolaylaştırdıkları gibi, internet üzerinden trafik cezası ödeme sürecini de çok kolay hale getirmiş bulunuyorlar. GİB de gelişen teknolojiye ayak uydurarak geliştirdiği mobil uygulama ile vatandaşların hareket halindeyken vergi borçlarını ve trafik cezalarını ödeyebilmelerine imkân tanıyor. Bilgisayar karşısına geçme zorunluluğu ortadan kalkıyor.
Bunun için yapılması gereken App Store veya Google Play Store üzerinden GİB’in ücretsiz yayınlanan mobil uygulamasını indirip telefona yüklemek. Sonrasında TC kimlik numarası ve şifre bilgilerini girerek GİB üzerindeki tüm borçları görüntüleyebilmek ve ödemesini gerçekleştirebilmek mümkün. Böylece kişiler zamandan tasarruf edebiliyor. Uygulamanın hem iOS, hem de Android cihazlarda sorunsuz çalışıyor olması kesinlikle çok güzel bir gelişme.
Keza satışını gerçekleştirmek üzere araba veya motosiklet devri için notere gidildiğinde “Ödenmemiş trafik cezası yüzünden devri yapılamaz” şerhi satıcının karşısına çıktığında, acilen trafik cezası borcunu ödemek için GİB’in bu yeni mobil uygulamasını kullanmak hayat kurtarıcı olabilir. “Ne olur, ne olmaz” diyerek uygulamayı telefonunuza yüklemeniz bu noktada tavsiye edilir.Öte yandan gerek vergi mevzuatına, gerekse GİB’den yapılan son duyurulara da aynı uygulama üzerinden erişim sağlanabiliyor.