1981 yılında Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulan idari ve mali özerkliğe sahip denetleyici ve düzenleyici kamu kurumu Sermaye Piyasası Kurulu’dur.
SPK’nın kurulum amacı yatırımcıların haklarını korumak ve yatırımcılara fayda sağlamak şartı ile regülasyon yapmaktır. Merkezi Ankara’da olan Sermaye Piyasası Kurulu’nun İstanbul’da temsilciliği mevcuttur. Başbakanlık’a bağlı bir kurum olduğu için piyasalara olan güvenin artmasını ve bireylerin endişe etmeden yatırım gerçekleştirmesini sağlamaktadır. SPK nedir ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun görevleri nelerdir konularında detaylı bilgi almak için alt başlıkları incelemeniz yeterli olacaktır…
SPK NEDİR?
Türkiye’de tasarruf sahiplerinin mevduatlarını piyasalarda güvenli bir şekilde değerlendirebilmesi için gerekli olan denetlemeleri ve düzenlemeleri gerçekleştiren kurum SPK’dır. Sermaye Piyasası Kurulu’na verilen bu hak sayesinde gerçekleşen düzenlemeler yatırımcıları ve iktisadi olarak kalkınmayı hedef almaktadır. Yükselen bir yatırım ivmesi, hem yaşam koşullarını iyileştirir hem de ekonomik anlamda refah düzeyi artırır.
SPK yatırımcıların gelir düzeyini arttırmak için güvenilirlik, kararlılık ve açıklık ilkelerini benimseyerek hareket etmektedir. Bağımsız olarak faaliyette bulunan kurul, idari ve mali anlamda özerkliğe sahiptir. Sermaye Piyasası Kurulu üyeleri Bakanlar Kurulu’nca seçilmektedir.
SERMAYE PİYASASI KURULU’NUN GÖREVLERİ NELERDİR?
SPK’nın görev ve yetki sorumlukları 6 Aralık 2012 tarihinden bu yana yapılan 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu düzenlemelerine göre belirlenmiştir. Bağımsız olarak aracı kurumları ve sermaye piyasalarını denetleyen kurum, kanun gereğince tüm denetlemeleri şeffaf ve adaletli olarak gerçekleştirilmektedir. SPK, yatırımcıların hakları ve faydaları dışında kalan konularla da ilgilenmektedir.