Kredi derecelendirme kuruluşu S&P: COVID-19 dönemi İslami finansı değiştirebilir

0
Advertisement

Rating ajansı Standard & Poor’s Pazartesi günü, mevcut pandemi ortamında İslami finansın uzun vadeli potansiyelini hızlandırma ve kilidini açma fırsatına dikkat çekti.

Yazılı bir bildiride, “COVID-19, daha yüksek bir standardizasyon derecesi, endüstrinin sosyal rolüne daha güçlü odaklanma ve finansal teknolojinin anlamlı bir şekilde benimsenmesi ile daha entegre ve dönüştürücü bir büyüme fırsatı sunuyor.” Dedi.

S&P’ye göre, sektördeki paydaşlar hükümet sandıkları tükendiğinden ve sukuk’a erişim geleneksel araçlardan daha zaman alıcı ve daha karmaşık olduğu için standardizasyonun öneminin farkındalar. Bir sukuk, Şeriat olarak bilinen İslam dini hukukuna uyan, Batı finansındaki bir tahvile benzer bir İslami mali sertifikadır.

“Kilitleme önlemleri de teknolojiden yararlanmanın ve bir nimbler endüstrisi yaratmanın önemini gösterdi.”

Farklı İslami finans paydaşları arasında doğru koordinasyon ile S&P, sektörün piyasalara hizmet eden sürdürülebilir büyüme için yeni yollar yaratacağını beklediğini söyledi.

S&P

Kaynak : wikimedia.org

S&P ayrıca, güçlü sukuk piyasası performansını takiben 2019’daki% 11,4’ten sonra 2020-2021’de İslami finans endüstrisinin düşük ila orta haneli tek bir büyüme göstereceğini öngördü.

Advertisement

“Pazar aslında 2020’de iyi bir performans için hazırdı, ancak salgın ve düşük petrol fiyatları görünümü değiştirdi” dedi. S&P, daha zorlu koşullar altında, yüksek finans ihtiyaçlarına rağmen sukuk’u temel finans kaynağı olarak kullanan temel İslami finans ülkelerini görmediğini söyledi.

“Ancak Türkiye’nin 2020 yılında mevcut tüm fonlama seçeneklerini kullanmak için agresif bir şekilde piyasaya girmeye çalışabileceğini düşünüyoruz” dedi. Küresel derecelendirme kuruluşu, 2020 yılında ihraç hacminin 2019’daki 162 milyar dolara kıyasla 100 milyar dolara ulaşacağını tahmin etti.

Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslami finansal araçların dünyanın karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntılardan kurtulmak için bir “anahtar” sunduğunu söyledi.

Bu yılın başlarında, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’, hükümet inisiyatifleri sektördeki büyümeyi teşvik ettiği için Türkiye’nin İslami bankacılık varlıklarının on yıl içinde iki katına çıkacağını açıkladı. Türkiye kendini bankacılık ve İslami finansa katılım merkezi olarak konumlandırmıştır.

Advertisement

Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply