Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır? Kara Liste Durumu Sorgulama

0
Advertisement

Kara liste sorgulaması nasıl yapılır? Bankacılık sektöründeki kredibilitinizi yerle bir edecek bir durum olan kara liste durumu nasıl sorgulanır?

Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Tüm bankacılık işlemlerini denetleyen Bankalar Birliği, belirli aralıklar ile raporlar hazırlar. Bu raporlar neticesinde Kredi puanı belirlenir. Fakat kredi notunun düşmesine neden olan aksamalar, bir süre sonra kara listeye alınmaya neden olur. Merkez tarafından hazırlanan kara listeye girdikten sonra, çıkmak hem zordur hem zaman gerektirir.

Kara listeye giren kişinin borcunu kapattıktan sonra çıkmak için yasal süresi 5 yıl, borcunu kapatmayan kişinin kara listeden çıkması için gerekli yasal süresi ise 10 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat bankaların, alacağı konusunda ne kadar hassas davrandığı bilinir. Kara listede olan ve borcunu kapatmayan kişilerin ödemesi gereken para, bir şekilde tahsil edilir. Bankaların kredi borcunu tahsil etmek için hukuk yoluna başvurması, aynı anda kara listeye alınmanızı sağlayacaktır.

Kredi borcu bulunan ve ödemede bazı aksilikler yaşayan kişilerin, sık olarak kara listeye girip girmediğini kontrol etmesi gereklidir. Kara listeye girip girmediğinizi sorgulamak için, kara listeyi belirleyen Merkez Bankası’na başvurmak gerekir. Şahsi başvuru yapılabileceği gibi Merkez Bankasının resmi internet sitesinden de sorgulama yapmak mümkündür.

Kredi borcunu ödemeyen kişilerin, öncelikle bankacılık işlemleri kısıtlanır.

Yeni bir kredi çekme, çek ve senet kullanma imkânı verilmez. Yalnızca kredi kartı kullanımı ve faturaların otomatik ödeme ile yönlendirilmesi mümkündür. Tüm yaptırımlara rağmen halen borcunu kapatamayan kişiler için, bankanın haciz işlemleri devreye girer. Maaşa gelen haciz ile başlar ve ipotek altına alınan taşınmazlara el koyma şeklinde devam eder. Bu süreçte bankaların gönderdiği kişisel raporlar ise kara listeye alınmaya neden olur.

Findeks Kredi Notu Skala

Findeks Kredi Notu Skala

Kredi borcunu düzenli ödeyemeyen bu sebeple kara listeye giren kişilerin, borcunu kapatması halinde, kara listeden ancak 5 yıl sonra çıkması mümkündür. Fakat kapatılan borcun akabinde, diğer bankacılık işlemlerinde tutarlı davranan kişilerin, kara listede olmasına rağmen bazı bankacılık işlemlerinden faydalanması mümkündür. Hatta dilekçe ile bankaya başvuru yapan kişi, kara liste olmasına rağmen tekrar kredi çekebilir. Her bankanın uygulaması farklı olduğu için uzun süre düzenli çalıştığınız bankaya şahsen başvuru yaparak, kredi imkânları konusunda bilgi almak mümkündür.

Advertisement

Kısaca kara liste olup olmadığınızı anlamanın en kolay yolu kredi notunuzdur. Yine bankalardan kaynaklı tüm borçların icra da olsa mutlaka ödenmiş ve bitmiş olması mutlak şarttır. Bundan sonra ağır ağır Kredi notunuzun yükselmesi başlar ve notunuzun sayısal değeri sizin durumunuza ışık tutacaktır. Kredi notunuz 900 ve altı ise kara listede olduğunuza işaret eder 1200 ve üzeri ise kara listeden çıktığınıza işarettir.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply