Gösterge Faiz Nedir? Gösterge Faiz Nasıl Belirlenir?

3
Advertisement

Ekonomi piyasasında kullanılan önemli faiz oranlarından birini gösterge faizi oluşturmaktadır. Bu faiz oranı, tahvillerin genel performanslarında bir ölçüm gerçekleştirmek için kullanılmaktadır.

Gösterge Faiz Nedir? Gösterge Faiz Nasıl Belirlenir?

Kaynak : pixabay.com

Ayrıca farklı bir şekilde anlatılması gerekirse, 2 yıl olan veya her 3 ayda bir kupon ödemesi gerçekleştirilen tahviller için kullanılan faiz oranı gösterge faizi olarak adlandırılır.

Gösterge Faizin Belirlenmesi Nasıl Yapılır?

İkincil piyasalar ihracı gerçekleştirilen menkul kıymetlerin paraya çevrilmesi için işlem gerçekleştirilen piyasalardır. Bu piyasalarda Hazine Müsteşarlığı tarafından ihracı gerçekleştirilmiş ve çok yüksek likidite değere sahip olan ve 2 ay gibi bir vadesi kalmış tahvil değerlerinin ölçülmesi için bir performans değerine ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaca karşılık olarak her 3 ayda bir veya 6 ayda bir kupon ödemesi gerçekleştirilerek, tahvillerin performans değeri ortaya çıkarılır.

Gösterge faizinin belirlemesi gerçekleştirilirken, 2 yıl vade süresi kalmış tahvillerin arz ve talep değerlerinin göz önünde bulundurulması gerekir ve buna göre faiz oranı tespit edilir. Belirlenen bu oran, referans oluşturan birçok işlem için referans oluşturduğundan dolayı gösterge olarak adlandırılır. Genellikle ekonomi haberlerinde piyasalardaki faizlerin arttığı veya düştüğü söylemleri ortaya çıktığında, bu artış ve azalışların gösterge faizlerinde görülen değişikliklerden ortaya çıktığı bilinmelidir.

Bilinmesi gereken en önemli noktalardan birisi de yeni tahvillerin ihracının sağlandığı zamanlarda Hazine Müsteşarlığı’nın belirlediği faiz üzerinde bir faiz oranı olması gerektiğidir.

Tahvillerin üzerinde gösterge faizi uygulandığında, bu tahviller piyasanın en değerli tahvillerini oluşturur. Temel olarak ise tahviller Hazine Müsteşarlığı tarafından ihracı gerçekleştirilmiş değerli kağıtlar olarak bilinmelidir. Aslında bu açıdan bakıldığında tahviller, devletin dış borcu olarak da görülebilir. Bu nedenle işletmeler ve bankalar tahvil ihraç işlemi gerçekleştirecekleri zaman Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen gösterge faizinin daha üstünde bir faiz oranı vaat etmek zorunda kalır.

Advertisement
Gösterge Faiz Nedir? Gösterge Faiz Nasıl Belirlenir?

Kaynak : pixabay.com

Gösterge Faizleri Nasıl Açıklanır?

Gösterge faizleri belirleme işlemi günlük olarak gerçekleştirilir. Bu nedenle faizlerin açıklama işlemini de her gün düzenli bir şekilde Merkez Bankası gerçekleştirir. Bu bağlamda ülkemizde 2 yıl boyunca vadesi kalmış tahviller için gösterge faizi uygulamaları yer alırken, başka ülkelerde vade sürelerinde değişim de görülebilir. Örneğin, Amerika piyasası göz önüne alındığında, 10 yıllık tahviller referans faiz olarak gösterilebilir.

Tahvil Adlandırmaları Nasıl Yapılır?

Tahviller için adlandırma işlemi gerçekleştirilirken, ISIN Kodları sistemi tarafından adlandırma sağlanır. Örnek olarak, 20 Ocak 2019 tarihinde itfa edilmiş bir devlet tahvilinin isimlendirilmesi yapılırken, TRT200120T19 şeklinde bir isimlendirme gerçekleştirilebilir. Bu kodlama içerisinde farklı kısımlar yer alır. Bu bağlamda da

İlk aşamada yer alan “TR” kodu ülke kodunu oluşturmaktadır.
Sonrasında yer alan “T” harfi ise menkul kıymetin hangi tür içerisinde bulunduğunu ifade eder. Yani özel sektör tahvili, finansman bono veya gayrimenkul sertifikası gibi bir tahvil türü yer alabilir.
Sonrasında yer alan “20” ise hangi gün olduğunu belirtir.
Ardından gelen “01” kodu ise hangi ay içerisinde bulunduğunu belirtir.
Sonrasında gelen “20” şeklindeki kod ise hangi yıl içerisinde bulunduğunu belirtir.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


3 yorum

Leave A Reply