Diyanet Nedir? Diyanet Kelimesinin Anlamı Nedir? Diyanetin Görevleri

0
Advertisement

Diyanet nedir? Dİyanet kelimesi ne anlama gelir? Diyanet Başkanlığının görevleri nelerdir? Neler yapar? Dİyanet hakında bilgiler.

Diyanet nedir?

Arapça kökenli bir kelime olan diyanet, Türkçe’ye dinsel konularla ilgili bilgi içeren bir terim ve teolojik alanda kullanılan bir terim olarak geçmiştir. Halk arasında benzer bir ifadeyle “dinayet” olarak da söyleyebilen diyanet, dinle ilgili pek çok konuyu kapsamı alanına almıştır.

Aynı zamanda anlam olarak din kurallarına tamamıyla düzgünce bağlı olma durumu anlamlarına da gelmektedir. Ülkemizde dini konularla ilgilenen ve teolojik alanda çalışmalar yapan kurum ise Diyanet İşleri Başkanlığı‘dır.

Resmi bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı, şuanda çalışmalarını Başbakanlığa bağlı olarak vatandaşlarına dini hizmet şeklinde sunmaktadır. İlk olarak 3 Mart 1924 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün destekleriyle; Şer’iye ve Evkaf Vekaleti kaldırılarak onun yerine kurulmuş bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı, anayasal bir kuruluş olarak görev yapmaktadır.

Anayasanın 136. maddesinin uyarınca kuruluş amacı “genel idare içerisinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı ilk olarak laiklik ilkesi doğrultusunda tüm siyasi görüşlerin ve düşünce yapılarının dışında durarak, milletçe dayanışmayı ve bütünleşme fikrini esas alarak özel kanununda yer alan görevleri yerine getirmelidir” düşüncesi olmuştur.

Bahsedilen özel kanuna göre ise de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevleri “İslam dinine ait inançlar, ibadet esasları ve ahlakla ilgili esaslarının alakalı olduğu işleri yürütmek, dinsel konularda toplumu bir bütün olarak aydınlatmak ayrıca toplumdaki ibadet yerlerininin yönetimini elde bulundurmak”tır.

Advertisement

Diyanet İşleri Başkanlığı yurt dışında din hizmetleriyle ilgili müşavirlikler kurularak ve ateşelikler açılarak hizmet vermekte, yurt içinde ise il müftülükleri ve ilçe müftülükleri kurularak hizmet sunmaktadır. Diyanetle ilgili görevli kişiler Diyanet İşleri Başkanı, müftü, vaizler ve imamlardır. Hepsinin birbirinden ayrı görevi bulunan bu mesleklerin ortak noktada buluştuğu payda görevlerini dini konular üzerine inşa etmeleridir.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply