2018 Sicil Affı Ne Zaman Çıkacak?

0
Advertisement

Sicil affının ne zaman çıkacağı 11,5 milyon kişi ve 2.3 milyon şirket tarafından merak edilmekte.

Öyle ki, sicil affı sayesinde bu sayıda vatandaş ve şirket aftan yararlanarak bankalardan kredi talebinde bulunma, kredi kartı alma ve kredili mevduat hesabı açma haklarına sahip olabilecek.

Eğer borcunuzu ödemediyseniz ya da ödemeye devam ediyorsanız sicil affı sayesinde size borcunuzu kapatmanız için 6 ay süre verilecek. Bu süre sonunda kara listeden silineceksiniz ve kredi talebinde bulunabileceksiniz. Eğer borcunuzu ödediyseniz ve kara listenen çıkmayı bekliyorsanız bu durumda beklemenize gerek kalmayacak ve kara listeden otomatik olarak çıkarılacaksınız.

Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kaynak : pixabay.com

Sicil affı aslına bakarsanız ekonomideki gelişmelerin olumsuz yönde seyretmesi ve hem kişilerin hem de şirketlerin kredi borçlarını ödemekte zorlanmaları sonrasında beklenmeye başladı. TBMM’nin yasa tasarısı çıkartmasından sonra vatandaşlar ve şirketler heyecanla yasanın onaylanıp resmî gazetede yayımlanmasını beklemeye başladı.

Ocak ayında yasanın önce TBMM’den geçmesi ve sonra cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerekiyor. Daha sonra sicil affı yasasının resmî gazetede yayımlanmasıyla vatandaşlar kredi sicil affından yararlanmak üzere bankalara başvurabilecekler.

Vatandaşların kredi notları Merkez Bankasında ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB)’nda tutulmaktadır. Kredi notları son 5 yıla dayalı olarak tutulur. Eğer kredi çekip de geri ödemelerini yapmazsanız ya da bu ödemeleri geciktirirseniz kredin notunuz düşer.

Advertisement

Borçlarınızı zamanında öderseniz kredi notunuz yükselir. Yani kredi notunuzun düşmesi ve yükselmesi sizin ödeme alışkanlıklarınıza bağlıdır. Eğer bankaya borcunuz varsa ve bu borcunuzu 90 gün içinde ödemezseniz banka sizden bu borcu avukatlarını kullanarak yasal yollarla alma girişiminde bulunur.

Üstelik avukat masraflarını da sizden alacağı tutara ekler. İşte bankanın bu girişimde bulunması artık kara listeye girdiğiniz anlamına gelir. Kara listeye girmeniz önünüzdeki 5 yıl boyunca bankalardan hiçbir şekilde kredi talebinde bulunamayacağınız ve hatta kredi kartı da alamacağınız anlamına gelmektedir. Ayrıca kredili mevduat hesabı açma yolunuz da kapalı olacaktır. Yani bankaların güvenini kaybettiğiniz için bankalar sizin içinde kredi adı geçen hiçbir işleminizi onaylamazlar.

Ancak vadesiz hesap açarak kısıtlı işlemler yapmanız mümkün olabilir. İşte bu süre içinde borcunuzu kapatsanız dahi beş yıllık süre dolmadan bankalar size kredi vermezler. Kredi sicil affı sayesinde işte bu borçlarını kapatan kişiler beş yıllık sürenin dolmasını beklemek zorunda kalmadan kredi talebinde bulunabilecekler.

Ayrıca borcu olanlar ve ödemeyenler ya da ödemeye devam edenler 6 aylık süre içinde borçlarını kapatmaları hâlinde yine kredi alabilecekler. Ancak sicil affından yararlanmak isteyip de kendilerine verilen süre içinde borcunu kapatmayanların bu aftan yararlanmaları mümkün olmayacak.

Advertisement

Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply