Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında genel bilgiler. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) nedir, nasıl çalışır ve amacı nedir?

45 yaş altında bulunan milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendirecek olan zorunlu bireysel emeklilik sistemi yani BES, Resmi Gazete’de yayınlanarak hayatımıza girdi. Yasa kapsamında 45 yaş altında bulunan her çalışan zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil ediliyor.  Bireysel Emeklilik Sistemi kısaca, bireylere kendi emeklilik primlerini ödeyerek emekli olabilme hakkı tanıyan bir emeklilik uygulamasıdır. Uzun süredir bankalar tarafından hali hazırda uygulanan sistem artık devlet desteği ile zorunlu hale getirildi. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında tüm merak edilenlere bu haberimizden ulaşabilirsiniz.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir? Hakkında Bilgi

Kaynak : pixabay.com

Çalışanların katkı payı, çalışanın prime esas kazancının %3’üne karşılık gelen tutar olacak. Bakanlar Kurulu bu oranı iki katına kadar arttırmaya, %1 kadar azaltmaya ve katkı payına maktu limit getirmeye yetkili olacak. Bireysel Emeklilik Sistemi ödemesi işverenler tarafından en geç çalışanların ücretlerinin ödeme günün takip eden iş günü ödenecek. Aksi halde çalışanların kaybından işverenler sorumlu tutulacak. Çalışanlar, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenlerinden talep edebilecekler.

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile ödenmiş olan primler üzerine devlet katkısı ve çeşitli katkılar koyularak bir seferde veya talep edilmesi halinde taksitler halinde geri alınabilecek. Ancak bunun için belirli bir süreyi ve yaşı doldurmanız gerekmektedir. Bunun için belirlenmiş olan süre şu an için en az 10 senedir. Yaş sınırı ise 56 olarak belirlenmiş olup, 56 yaşını doldurmak sureti ile BES’ten emekli olunabilmektedir.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir? Hakkında Bilgi

Kaynak : pixabay.com

BES Emekli Aylığı ile Kamu Emekli Aylığı Farkı Nedir?

BES’ten alınan emekli maaşı ile kamu emekli aylığı birbirine karıştırılmamalıdır. Kamu emekli aylığı ömür boyu ilgiliye verilmekte olup, BES sadece belirli bir süre verilir. Ayrıca kamu emekli aylığında kişinin vefat etmesi durumunda aylık eş ve çocuklara bırakılabilirken, bireysel emeklilik sisteminde ise sadece ödenmeyen kısım varislere verilmektedir.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Ne Zaman Başlayacak?

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi yapılan açıklamaya göre 1 Ocak 2017 tarihinde tamamen hayatımıza girecek. Bu tarihten itibaren 45 yaş altında yer alan tüm çalışanlar otomatik olarak sisteme dahil edilecekler ve maaşlarından kesinti yapılmaya başlanacak.

Advertisement

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Dahil?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanan tasarıda 1972 ve üstü doğumlu yani başka bir ifade ile 45 yaşında veya 45 yaşından küçük olan tüm çalışanlar bireysel emeklilik sistemine dahil edilmiştir. Sisteme dahil olmama gibi bir durum zorunlu bireysel emeklilik sisteminde mümkün değildir. Ancak belirli bir zaman sonunda bireysel emeklilik sisteminden ayrılabilir ve kesintilerinizi geri alabilirsiniz.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir? Hakkında Bilgi

Kaynak : pixabay.com

Zorunlu Bireysel Emeklilikten Çıkılır Mı? Nasıl Çıkılır?

Adından da anlaşılacağı üzere yukarıda belirttiğimiz şekilde kapsama giren her birey zorunlu bireysel emeklilik sistemine sorgusuz olarak dahil edilecektir. Ancak 2 ayınızı doldurmanızın ardından sistemden çıkış yapabilme imkanı da tanındı. Yani BES katılımcıları talep etmeleri durumunda 2 ay sonunda sistemden çıkacaklar ve maaşlarından kesilmiş olan ödemeleri geri alabileceklerdir. Fakat bu durumda bin liralık devlet katkısını ve diğer katkı ödemelerini alamamaktadırlar.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply