Banka Kara Liste Nedir? Ne Anlama Gelir? Ne Kadar Zamanda Çıkılır?

0

Banka kara liste nedir? Kara liste ne anlama gelir? kara listeye giren bir kişi ne kadar süre kara listede kalır ve kara listeden çıkması ne kadar sürer?

Haciz

Kaynak : pixabay.com

Faiz ile para alıp vermenin yanı sıra kasada para saklama, kredi verme gibi işlemleri de yapan kuruluş banka olarak isimlendirilir. Ülkemizde yerli ve yabancı yatırıma sahip çok sayıda banka mevcuttur. Kişiler bireysel olarak gerçekleştirdikleri ya da kefil oldukları işlemler için bankalara borçlanırlar. Herkesin ödeme düzenine ve hesap kullanım bilgilerine göre bir banka notu vardır.

Borçlarını ödeyemedikleri takdirde bankaların kullandığı müşteri skalalarında ki en uygun yeri alırlar. Bu istenmeyen bir durumdur. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz sorulardan biri Banka kara liste nedir? Verilen sürelerde borçlarını ödemeyenler bankaların kara listesine alınır. Haklarında hukuki işlem başlatılır ve bu süreçten sonra yaptıkları bankacılık işlemlerinde çok sayıda pürüzle karşılaşırlar.

Bankalarda gerçekleşen tüm işlemler bir havuz sistemiyle Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosunda (KKB) toplanır. Merkez Bankasıyla paylaşılan olumsuz bilgiler sistemde 5 (beş) sene boyunca saklanmaktadır. Bankaya yapılan herhangi bir işlemle ilgili olarak ilk kontrol edilecek yer banka kara listesidir. Banka kara liste nedir? Sorusunun cevabı işte burada saklıdır. Yasaya göre 90 (doksan) günü geçen her ödeme için yasal takip başlatılmaktadır. İdari takip süresi ise bankaya göre değişmektedir.

Bu listeye giren kişiler yasaklı müşteri olarak tanımlanır. İsimlerinin yanına bir şerh düşülür, istedikleri kredi verilmez, bankacılıkla ilgili işlemlerde güvensiz durumuna düşerler. Kara listede olup olmadığınızı öğrenme Merkez Bankasına durumunu özetleyen bir dilekçe yazmakla mümkündür.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply