Advertisement

Bu yıl dünya ticaret hacminin üçe kadar düşmesi beklenirken, uzmanlar koronavirüs pandemisi azalmasından sonra bile korumacı politikaların büyüyeceği konusunda uyardı.

Küresel ticaret gerilimleri ve yavaşlayan ekonomik büyümenin etkisiyle resmi verilere göre, dünya ticaretinin değeri 2019’da % 3 düşerek 31.1 trilyon dolara düştü.

Anadolu Ajansı (AA) tarafından derlenen verilere göre, küresel mal ihracatı 2019 yılında 18.89 trilyon $, ithalat 19.2 trilyon $ seviyesinde yer aldı.

Bu yıl pandemi küresel ekonomiyi yükselttiği için dünya ticaretinin sert bir şekilde düşmesi bekleniyor.

Pandeminin olası süresine ve ekonomik etkisine bağlı olarak, tahminler hem iyimser hem de başka türlü varsayımlara dayanmaktadır.

İyimser bir senaryoda, ticarette keskin bir düşüş ve ardından 2020’nin ikinci yarısında başlayan toparlanma ile Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), bu yıl 2019’a kıyasla küresel mal ticaretinin hacminin% 13 düştüğünü öngörüyor.

Advertisement

Öte yandan, eğer pandemi kontrol altına alınmazsa ve hükümetler etkili politika tepkilerini uygulayamaz ve koordine edemezse, düşüş% 32 veya daha fazla olabilir.

İthalat ve İhracat

DTÖ iktisatçıları, 2008-2009 küresel mali krizinin yol açtığı ticaret düşüşünü aşacağını öngörüyorlar.

Bununla birlikte, her iki senaryo da tüm dünyadaki ihracat ve ithalatta çift haneli düşüşler öngörüyor ve Kuzey Amerika ve Asya’dan yapılan ihracat en zor durumda.

Asya’dan yapılan ihracatın iyimser senaryoda% 13.5 ve kötümser senaryoda% 36.2 düşmesi bekleniyor. Bölgenin bu yılki ithalatı büyük olasılıkla% 12 ile% 31,5 arasında olacak.

DTÖ, Kuzey Amerika’dan yapılan ihracatta% 17,1 -% 40,9 düşüş ve ithalatta% 14,5 -% 33,8 düşüş öngörüyor.

Advertisement

Avrupa’dan yapılan ihracatın aynı dönemde% 12.2-31.8 oranında daralması ve ihracatın% 10.3-28.9 oranında daralması öngörülmektedir.

Hacim ve değerdeki düşüşlerin yanı sıra, salgının küresel ticarette yapısal bir değişikliği tetiklemesi beklenmektedir.

Konut Kredisi ya da İhtiyaç Kredisi Çeken Kişi Ölürse Borç Ne Olur?

Elektronik, otomotiv ticaretinde daha ciddi daralma

DTÖ’nün baş sözcüsü Keith Rockwell AA’ya yaptığı açıklamada, salgının ticaret de dahil olmak üzere ekonomik sonuçlarının derin olacağını söyledi.

Perakende, konaklama ve taşımacılık sektörlerindeki kısıtlamalar nedeniyle hizmet ticaretinin virüsten en güçlü etkiyi nasıl hissettiğini açıklayan Rockwell, “Ticaret özellikle karmaşık değer zincirlerine, özellikle elektronik ve otomotiv ürünlerine sahip sektörlerde daha ciddi bir şekilde daralacak.”

Advertisement
Sadece kolektif bir tepkinin hızlı ve güçlü bir toparlanma getireceğini vurguladı.

Diyerek şöyle devam etti: “Krizin süresi sınırlıysa, politika tepkileri sağlamsa ve ticaret tekrar genişlemeye başlarsa, çoğu bölge 2021’de iyimser senaryoda yaklaşık% 21 olan çift haneli toparlanma kaydedebilir.” Dedi.

Yetkili, işletmeler ve tüketicilerin salgını geçici, tek seferlik bir şok olarak görmeleri durumunda güçlü bir toparlanma olasılığı daha yüksek olduğunu belirtti.

Krizin başlangıcından bu yana alınan ticari önlemlerin% 55’inin ticareti kolaylaştırmak için değerlendirilebileceğini belirten Rockwell, tıbbi ekipman maskeleri, eldivenler, vantilatörler ve benzerlerinin ihracatı konusunda 80’den fazla kısıtlayıcı önlemin altını çizdi.

“Ne olacağını kesin olarak bilmesek de, pandemiden ortaya çıktığımızda bazı şeylerin değişmesi benim için kaçınılmaz görünüyor.”

Rockwell, bazı hükümetler ticaret gerilimleri, sarkma büyümesi ve küreselleşmeye karşı bir tepkiye bağlı olarak daha kısıtlayıcı politikalar uyguladığında, virüsün önünde küresel ticaret yapısının nasıl önemli bir değişim geçirdiğini vurguladı.

Advertisement

Küresel tedarik zincirleri ayrıca, 3 boyutlu baskı, yapay zeka (AI) ve otomasyon gibi teknolojik ilerlemelerin getirdiği büyük değişimlere tanıklık etti.

Rockwell, “Teknolojideki bu gelişmeler ve son yıllarda yaşanan ticaret gerilimleri üreticilerin ürünlerini nereden kaynakladıklarını yeniden değerlendirmeye yöneltti.” Dedi.

İklim değişikliğinin ele alınmasının üreticilerin tedarik kararlarına da ağırlık verdiğini de sözlerine ekledi.

Kriz nedeniyle ticaretin zaten çökmekte olduğu sırada ticareti kısıtlamanın, işleri daha da kötüleştireceğine dair uyarı Rockwell şunları söyledi:

“Bu aşamada ihtiyacımız olan son şey, bu aracı kolektif kavrayışımızdan çıkaracak korumacı eylemlerdir.”

Advertisement
Korumacı tepkilerin artması muhtemel

Washington merkezli Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nde çalışan Gary Hufbauer, küresel ticaretin 2020’de yıllık% 24 oranında düşeceğini tahmin ederek, çoğunlukla tedarik zincirlerinin sıkışmasını, stokların azalmasını ve düşüşleri yansıttığını söyledi. son talep.

Hufbauer, “Uzun vadede – önümüzdeki iki ila üç yıl içinde – muhtemelen korumacı tepkilerinde bir artış göreceğiz, bu da COVID-19 tutuklandıktan sonra ticaretteki toparlanmayı sınırlayacak.” Dedi.

Hem tıbbi malzeme hem de tarımsal ihracat üzerindeki kısıtlamalara işaret eden Hufbauer, dünyanın bir deglobalizasyon dönemiyle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Virüs bulunduktan sonra ticarette ve doğrudan yabancı yatırımlarda daha yavaş bir büyüme öngördü.

Ancak küreselleşmenin bu kadar olumsuz etkilenmeyecek bir yönü dijital akışlar, e-ticaret ve veri akışları vb. ”Diye ekledi.

Advertisement

Leave A Reply