Çin’in ABD’deki yatırımı küresel mali krizden bu yana en düşük seviyeye ulaştı

0
Advertisement

ABD-Çin Yatırım Projesi’nin yeni bir analizine göre, ABD’deki Çin yatırımı 2019 yılında 5 milyar dolara düştü, on yıl önce küresel mali krizden bu yana en düşük seviye ve ondan önceki en düşük seviye.

Analiz, yatırım yavaşlamasını Çin’in giden sermaye üzerindeki kısıtlamalarına, ABD’de daha fazla düzenleyici gözetim, Çin’in ekonomik büyümesinin yavaşlamasına ve iki ülke arasındaki artan gerilimlere bağladı.

Yeni koronavirüs dünyaya yayıldığından, ABD ve Çin arasındaki ilişkiler son haftalarda kötüleşti, dünya çapında 276.000’den fazla insanı öldürdü ve 4 milyondan fazla enfekte oldu.

ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü yaptığı açıklamada, her iki ülkeden üst düzey ticaret yetkililerinin koronavirüs ekonomik enkazına rağmen uygulamaya devam etme sözü verdikten sadece birkaç saat sonra Faz 1 ABD-Çin ticaret anlaşmasını sona erdirip bitmeyeceğine kararsız olduğunu söyledi.

Amerika ve Çin

Kaynak : pixabay.com

2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan’daki koronavirüs salgınıyla başa çıkmasını, ABD’de binlerce ölüme ve milyonlarca iş kaybına neden olduğu için suçlayan Trump, Çin’in satın alma taahhütlerini yerine getirememesi halinde ticaret anlaşmasını sona erdirmekle tehdit etti.

Pazartesi günü yayınlanan rapor, Çin’in ABD’ye yaptığı yatırımın pandemiden önce bile yavaşladığını gösteriyor.

Advertisement

Raporun arkasındaki gruplardan biri olan ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi başkanı Stephen Orlins, her iki ülkenin de küresel durgunluk durumunda “ekonomik milliyetçiliğe” çekilmeye karşı koymaları gerektiğini söyledi.

Analizlere göre, ABD’deki Çin yatırımı 2019 yılında bir önceki 13 milyar dolardan biraz daha artarak 14 milyar dolara yükseldi.Ancak raporda, salgının Çin’deki ABD şirketlerine daha fazla baskı uyguladığı ve operasyonların ülke dışına çeşitli tedarik zincirlerine taşınmasıyla ilgili soruların sorulduğu belirtildi.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply