Yatırım Fonları Nerelere Yatırım Yapabilir? Yatırım Fonların Araçları

0
Advertisement

Yatırım fonlarının, fon kurucusu tarafından halka arz edilen, bono, tahvil, altın gibi sermaye piyasa araçlarının, yatırımcılar tarafından satıl alınması ile oluşan bir yatırım aracı olduğunu biliyoruz.

Sermaye Piyasa Kurulunun kuralları çerçevesinde yatırım fonlarının yatırım yapabileceği araçlar belirlenmiştir.

Belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenen yöneticiler, şirketler tarafından inşa edilecek veya inşaat çalışması devam eden gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen Gayrimenkul sertifikaları yatırım fonlarının yatırım yapabileceği değerli evraklardır. Kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu kiralamaya sunduğu veya yatırımcılardan elde edilen gelirlerden payları oranında sahip olabilecekleri kira sertifikaları da yatırım fonlarının değerlendirilebileceği bir alandır.

Finansman kuruluş tarafından sabit getirisi olan hazine bonosu, hisse senedi gibi kıymetli evrakları satması ve ileri ki tarihte yine belirlenen fiyattan geri alması esasına dayanan repo işlemleri de yatırım fonlarının değerlendiği bir alandır. Elinde ki kıymetli evrakların, önceden belirlenen fiyattan ve önceden belirlenen tarihe kadar veya o tarihi belli zamandan önce alma veya satma hakkı tanıyan Varant belgeleri de bir yatırım fon değerlendirme aracıdır.

Yatırım Fonu Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Yatırım Fonları Nasıl Alınır?

Kaynak : pixabay.com

Türkiye’de menkul kıymetlerin takası, saklaması ve uluslararası standartlarda numaralandırılması ile görevlendirilmiş bir sektör bankası olan Takasbank işlemleri de yatırım fonlarının değerlendirildiği alanlardandır. Altın, gümüş gibi değerli madenler ve bu değerli madenlere dayanılarak ihraç edilen sermaye piyasa araçları da yine yatırım fonlarının en çok tercih ettiği yatırım alanlarıdır. Değeri diğer finansman malın değeri ile doğru orantılı olan Türev araçların teminatları ve bu araçlar için ödenen primler de yatırım fonlarının yatırım yapabileceği diğer bir alandır. 12 aydan uzun vadeli olmamak üzere vadeli mevduat, katılma hesabı ve mevduat sertifikaları da yatırım fon yöneticilerin, fonları değerlendirdiği piyasa araçlarından biridir.

Ödünç alan ve ödünç veren arasındaki sözleşmelere, devlet; ödünç alanı korumak ve istismarını önlemek, iktisadi hayat üzerindeki olumsuz etkileri gidermek, ödünç verilebilir fonları da (buna ikraz senedi denilir) bir diğer yatırım fon yatırım aracıdır. Ayrıca Sermaye Piyasa Kurulu tarafından uygun görülen diğer yatırım araçları, yabancı özel sektör ve kamu borçlanma araçları, ihraççı payları, fon katılma payları da yatırım fonlarında kullanılabilecek diğer yatırım seçenekleri arasında yer alır.

Advertisement

Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply