Tüketici Mahkemesi Nedir? Nasıl Başvurulur? Hak Nasıl Aranır?

0
Advertisement

Yapılan alışverişlerde bazen malın ayıplı olması durumu söz konusu olabilir. Ayıplı olma durumu, alınan mal veya hizmetin kusurlu olduğu anlamına gelmektedir.

Bu malların geri iadesinde bazı durumlarda anlaşmazlıklar yaşanabilir. Tüketici Mahkemeleri, satıcı firma ile bu malı veya hizmeti satın alan kişiler arasında yaşanacak anlaşmazlıkları çözecek olan kamu kuruluşudur. Tüketiciler için belirli kanunlar oluşturulmuştur. Bu kanunlara göre belirli süreler dahilinde, alınan ürün veya hizmetin sıkıntılı olması durumunda iadesi veya değişimi mümkündür. Bazı firmalar, müşterilerin bu haklarını yerine getirmesi esnasında sıkıntılar çıkartır. İşte bu durumla karşılaşan müşterilerin başvuru yaptığı ve olayların çözümleneceği yer Tüketici Mahkemeleridir.

Tüketici Mahkemesi Nedir? Nasıl Başvurulur? Hak Nasıl Aranır?

Kaynak : pixabay.com

Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur?

Tüketici Mahkemesi, resmi bir olayın doğmasına başlangıç yapacaktır. Bu yüzden Tüketici Mahkemesi’ne başvuruların yapılmadan önce ilgili mal veya hizmetle alakalı durum gösterecek bütün belge ve dokumanlar toplanmalıdır. Tüm belgeler toplandıktan sonra, başvuru için iki farklı yol izlenebilir. İlki, doldurulan şikayet dilekçesinin Tüketici Mahkemeleri’ne elden ya da posta yolu ile gönderilmesidir. Bu sayede eğer ilde Tüketici Mahkemesi yoksa başvuruların Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne yapılması gerekir. İkinci yolda ise vatandaşların yapması gereken, E-devlet sistemi üzerinden gerekli başvuruları yapmaktır. E- devlet sisteminde bulunan tüketici şikayetleri sekmesi, Tüketici Mahkemesi’ne başvuracak adımları içerisinde barındıracaktır. Tüketici Mahkemesi’ne yapılacak başvurularda herhangi bir ücret veya masraf alınmamaktadır.

Tüketici Mahkemesi’ne Başvurmak İçin Hangi Durumların Gerçekleşmesi Gerekir?

Müşteriler, satın aldıkları ürün veya hizmetin bozuk olduğunu öğrendiklerinde, ürün çalışmadığında, üründe anlatılan özelliklere ürün sahip değilse ve ürün belirli kriterleri karşılamıyorsa; bu durumlarda Tüketici Mahkemeleri’ne gitmeye hak kazanırlar. Çünkü bu kriterlerin hepsi, kanuni olarak ayıplı mal kavramının ortaya çıktığını gösterir. Ayıplı malın satışı yasak olduğu için, bu mal veya hizmetle karşılaşan kişilerin iade ve değişim hakları doğmaktadır. Satıcı firma ile müşteri, ayıplı mal konusunda anlaşmazlık yaşadığı takdirde, tüm bu konuların çözümü için Tüketici Mahkemeleri’ne gidilecektir. Müşteriler bu sayede dava açabilecekler ve ayıplı mal ile ilgili sorunu çözebileceklerdir. Kanuni bir hak olan bu mahkemenin, sicili bozma gibi bir duruma etki etmesi söz konusu değildir.


Bu sitede yayımlanan hiç bir yazı, resim ve benzeri içerik YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. Sadece bilgi verme amaçlıdır.


Leave A Reply